Friday, January 23, 2015

Kecoh Piza Daging Babi ‘Halal’ Dijual Di Singapura


Singapura - Sebuah syarikat pengedaran bahan makanan antarabangsa, Liban Foods di sini mengesahkan Dr. Oetker Ristorante Hawaii Pizza, salah satu produk sejuk beku popular mereka sebagai tidak halal di pasaran republik itu.

Dalam kenyataan kepada media pada Khamis, syarikat itu turut menafikan beberapa gambar yang disebarkan menerusi laman siber kononnya piza beku jenama tersebut sebagai halal untuk dimakan umat Islam sebenarnya adalah amat palsu.

“Bungkusan asal produk piza ini tiada memiliki sijil halal dan ia juga tidak pernah diisytihar sebagai makanan halal oleh Majlis Ugama Islam Singapura kerana produk ini memang sah mengandungi daging babi,” tegas jurucakap Liban Foods.

Syarikat itu mendakwa ada pihak tidak bertanggungjawab sengaja menyebar gambar piza tersebut dengan paparan label halal dan mereka telah melaporkan kepada pihak berkuasa Singapura mengenai gambar itu sebagai kes penipuan komersial.

“Kami prihatin implikasi serius isu ini dari segi hukum agama dan menyeru orang ramai tidak menyebarkan gambar berkenaan jika menerimanya selain menghubungi talian atau e-mel kepada Liban Foods untuk penjelasan rasmi,” kata kenyataan itu.

Media tempatan turut menyiarkan gambar-gambar sebenar produk piza asal dengan perisa babi berbanding produk tiruan yang kononnya mempunyai dua pelekat logo halal berbeza daripada pihak berkuasa agama Islam antarabangsa.

Selain dijual di Singapura, produk piza Dr. Oetker turut dijual di pasaran Eropah selain Arab Saudi, Lebanon dan Malaysia. - Berita.rtm.gov.my

Iklan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews