Tuesday, December 6, 2011

Ikan Jerung Mata Satu Dijumpai di Teluk California

GEMPAR! Penemuan ikan yu Cyclops telah disahkan di Mexico. Janin sepanjang 22 inci (56 sentimeter) mempunyai satu mata berfungsi di bahagian hadapan di kepala - ciri keadaan kongenital yang dipanggil cyclopia, yang berlaku dalam beberapa spesies haiwan, termasuk manusia.


Awal tahun ini nelayan Enrique Lucero León telah menangkap yu hamil hitam berhampiran Cerralvo Island di Teluk California. Apabila León memotong yu tersebut, beliau mendapati embrio ganjil bermata satu di dalamnya.


Sebaik sahaja Galván-Magaña dan rakan sekerja Marcela Bejarano-Álvarez mendengar mengenai penemuan yang diletakkan di Facebook, mereka mendapat kebenaran León untuk meminjam yu itu untuk penyelidikan. Para saintis kemudian membuat imbasan x-ray kepada janin itu dan mengkaji keadaan cyclopia dalam spesies lain untuk mengesahkan bahawa ia adalah yu Cyclops.


Jerung Cyclops telah didokumenkan oleh ahli-ahli sains beberapa kali sebelum ini, juga sebagai embrio, kata Jim Gelsleichter, ahli biologi jerung di Universiti Utara Florida di Jacksonville. Hakikat bahawa tiada satu pun yang ditangkap di luar rahim mencadangkan jerung Cyclops tidak dapat bertahan lama dalam laut.


Sila lihat video di bawah iniIklan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews